Spara 10 % på biljetter till Bunkermuseum Hanstholm

Boka din stuga med Feriepartner och känn historiens vingslag i form av stora kanoner och dramatisk krigshistoria på norra Europas största befästningsanläggning från andra världskriget
Sök efter stuga
Feriepartner Danmark
Filtrering
Avstånd till strand/kust i meter
  • Swimmingpool
  • Bubbelpool

Sovrum

Badrum

Sök på hus-ID./ Adresse

Bland bunkrar och kanoner

Under andra världskriget ville tyskarna försvara Nordsjön från fiender och byggde därför flera bunkeranläggningar i Danmark och Norge.

Se den kraftfullaste av dessa befästningar på nära håll vid Bunkermuseum Hanstholm.

Här hittar du en 2500 kvadratmeter stor bunker utrustad med kanonställningar, ammunitionsförråd och manskapslogi som allt utgjorde en del av kustbatteriet Hanstholm II – i dag har allt detta omvandlats till ett museum som är väl värt ett besök.

Museet är dessutom beläget i en av Danmarks allra vackraste naturomgivningar vid Nordsjöns kust och nationalparken Thy.

Kanon på 110 ton

Kustbatteriet uppfördes 1941 för att hindra den brittiska flottan från att ta sig in i Skagerrak.

Batteriet bestod av fyra stora 38 centimeters kanoner med en räckvidd på upp till 55 kilometer – med andra ord halvvägs till Norge. Med en vikt på 110 ton var de inte lätta att undkomma.

En av kustbatteriets kanoner var utplacerad i mitten av bunkerkomplexet men finns dessvärre inte bevarad.

När man promenerar runt den ursprungliga kanongrunden som är 5 meter djup och 30 meter i diameter är det nästintill omöjligt att inte häpnas av den otroliga storlek och kraft som kanonerna måste ha haft.

Livet i bunkern

Bunkermuseum Hanstholm ger även besökarna en unik och rörande inblick i vardagen för soldaterna i bunkern.

Flera av rummen har restaurerats till sitt ursprungliga skick så att du nu kan beskåda vapnen, uniformerna samt andra originalföremål och därmed få en känsla för hur livet i bunkern tedde sig under kriget.

Ta en tur förbi manskapsbunkern som rymde sovplatser till hela kanonbesättningen på 90 man och som var gastätad och självförsörjande med vatten och ström.

Föreställ dig hur det måste ha varit att bo så tätt inpå andra och samtidigt vara helt avskärmad från livet utanför.

Ta en tur med ammunitionståget

Gå ombord på museitåget och ta en tur genom batteriet där du passerar ett ammunitionsförråd och en av bunkrarna som huserade den 38 centimeter stora kanonen.

Museitåget tar dig runt i den historiska terrängen på den smalspårsbana som tyskarna byggde för att transportera tung ammunition till kanonen.

Tåget avgår varje dag hela sommaren och under vecka 42. Turen är en kilometer lång och tar cirka 10 minuter.

På naturvandring i ockupationens fotspår

Mitt inne på museiområdet hittar du ett vackert dyn- och skogslandskap som tidigare bestod av karga sanddyner och huserade flera av tyskarnas bunkrar. Nuförtiden kan du gå på naturvandring här.

Utforska de många bunkrarna som ligger utspridda över dynlandskapet, vissa under jord och andra som utkiksposter ovanför mark, med primär uppgift att upptäcka fienden.

Vid Bunkermuseum Hanstholm kan du även delta i en virtuell orienteringstävling där du ställs inför olika gåtor och skojiga pussel.

Friluftsmuseet Hanstholm I

Friluftsmuseet Hanstholm I ligger bland dynerna söder om Hanstholm och är ett av Danmarks mest välbevarade kustbatterier.

Friluftsmuseet Hanstholm I ingår också i Bunkermuseum Hanstholm, så den som vill kan börja eller avsluta dagen med ett besök här. Det är ett riktigt äventyr för hela familjen att vandra omkring i det böljande bunkerlandskapet.

Utforska de vackra och oförstörda omgivningarna och se om du kan hitta alla 19 bunkrar. I stort sett samtliga av dessa är öppna så att du kan gå in och föreställa dig hur det måste ha varit att vakta delar av Skagerrak från land.

Så här får du rabatt

Rabatten gäller enbart om du hyr ett fritidshus via ett lokalt Feriepartner-ombud som erbjuder rabatter. Du hittar en lista över ombud på den här sidan.

När du hämtar nycklarna till din stuga får du en kupong som du måste ta med till attraktionen för att få rabatten när du köper biljetter.

Kupongen kommer att skickas till dig tillsammans med ditt hyresbevis.

Vilken attraktion vill du besöka med rabatt?

Här ser du de häftigaste attraktionerna där du har möjlighet att få rabatt när du köper dina biljetter genom Feriepartner.

Köp dina biljetter hos Feriepartner och hoppa över kön vid ingången.

Stäng